Snelle levering
Topsporters
Gratis verzending vanaf € 45,-
DIRECT NAAR
DE SHOP

6 juli 2022

Teff: het grote geheim van een unieke graansoort

 Graan uit Ethiopië

Teff is een oergraan die niet is veredeld, onbewerkt en vezelrijk is. Het is te klein om te pellen en is daarom 100% volkoren. De graansoort wordt ook wel liefdesgras genoemd. De naam stamt af van het oude ‘teffa’ dat betekent verloren of zoekgeraakt. Leuk feitje: Het is de kleinste graansoort in de wereld, wanneer de korrels op de vloeren vallen, zijn ze ‘verloren’, niet meer te vinden.

Graan van de toekomst

Ondanks dat de kracht van teff al 4000 jaar geleden door onze voorouders werd ontdekt, weet de moderne consument er nog maar weinig over. Mondjesmaat ontdekken consumenten de kracht van deze supergraan. Tijd dus om daar meer over te weten te komen.

Verteerbare en niet verteerbare koolhydraten

Om te kunnen begrijpen wat de voordelen zijn van Teff is het handig om kennis te hebben over koolhydraten als energiebron. Laten we voorop stellen dat koolhydraten niet slecht zijn, maar dat je er simpelweg betere keuzes in kan maken. Niet alle koolhydraten worden omgezet in glucose namelijk. Zo bestaat Teff niet alleen uit de bekende ‘langzame koolhydraten’ die je langdurig energie geven, maar bevat ook veel niet verteerbare koolhydraten in de vorm van resistent zetmeel. Dat klinkt ongezond, maar dat is het niet.

De magie van resistent zetmeel in Teff

De meeste mensen zullen wel van zetmeel gehoord hebben, een voedingsstof die onder ander in aardappelen en pasta te vinden zijn. Het zetmeel wordt in ons lichaam omgezet in glucose (suikers). Zetmeel valt daarmee in de categorie koolhydraten. Maar voor resistent zetmeel is dat net weer even anders. Het is een onverteerbare koolhydraat. Dit worden ook wel voedingsvezels genoemd. Het resistent zetmeel is een voedingsbodem voor goede bacteriën in onze dikke darm. Deze bacteriën fermenteren de voedingsvezels in Teff. Het wordt daarmee niet omgezet in suiker, maar in andere stoffen die onze darmen voeden en onze stoelgang bevorderen. De vetzuren (boterzuur) die vrijkomen tijdens het fermentatieproces spelen een cruciale rol in onze lijf als het gaat om opname van essentiële vitaminen en mineralen.

De grote hoeveelheid vezels in Teff zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt, maar ook langer en efficiënter kunt sporten en bewegen door de langzame afgifte van koolhydraten.

De voordelen op een rij

  • Teff bevat essentiële mineralen zoals calcium als bouwstof voor spieren en botten, magnesium, kalium en is zeer ijzerrijk.
  • Teff bevat veel langzaam verteerbare en onverteerbare, complexe koolhydraten. Hierdoor heeft het de unieke eigenschap energie langzaam en efficiënt aan het lichaam af te geven en zorgt voor een uitstekende darmflora.
  • Teff bevat hoogwaardig eiwit omdat alle 8 essentiële aminozuren, vooral lysine, in de juiste verhouding aanwezig zijn. Deze dienen als belangrijke bouwstoffen voor het lichaam en worden makkelijk opgenomen.
  • Teff bevat erg weinig fytinezuur waardoor alle belangrijke voedingsstoffen goed door ons lichaam worden opgenomen. Fytinezuur belemmert namelijk de opname van mineralen.
  • Teff is een onbewerkte graansoort en daardoor glutenvrij.

Het voedingscentrum geeft aan dat we circa 30 á 40 gram vezels per dag moeten eten voor een goede werking van ons darmstelsel. Zo bevat Teff muesli vlokken van Teffinsidemaar liefst 31,7% vezels per 100 gram vlokken. Een energiebron en vezelrijk product dus, die past in een gezond voedingspatroon.

Producten uitgelicht

Wil jij de producten van Teff eens uitproberen? Probeer eens de Teff goede start muesli en begin je dag direct gezond en met energie. Teff goede start muesli bevat veel eiwitten, voedingsvezels, vitamines en mineralen. Of ga voor de vezelrijke muesli Teff Proteïne, de Muesli vlokken licht of de Muesli vlokken donker. Deze week mogen wij 15% korting weggeven op deze producten! Kortingscode: hardlopen15#muesli (geldig tot vrijdag 8 maart).

Aanmelden nieuwsbrief