Snelle levering
Topsporters
Gratis verzending vanaf € 45,-

Over Teff

DIRECT NAAR
DE SHOP

WAT IS TEFF?

Teff is een oergraan, dat zijn oorsprong vindt in Afrika. Het graan is niet veredeld, glutenvrij, onbewerkt en vezelrijk. Het is te klein om te pellen en hierdoor is dit graan 100% volkoren. De graansoort heeft als bijnaam ‘liefdesgras’. De naam stamt af van het oude ‘Teffa’ dat betekent: verloren of zoekgeraakt.

Leuk feitje: Het is de kleinste graansoort in de wereld, wanneer de korrels op de grond vallen, zijn ze niet meer te vinden en dus ‘verloren’. Teff is al 4.000 jaar geleden door onze voorouders ontdekt. Toen werden de gunstige eigenschappen al waargenomen en benut. Om te kunnen begrijpen wat de voordelen zijn van Teff vertellen wij graag iets meer over de gunstige voedingsstoffen die voorkomen in dit graan.

UNIEKE EIGENSCHAPPEN VAN TEFF

Allereerst is Teff een belangrijke leverancier van complexe koolhydraten. Deze koolhydraten zijn een belangrijke brandstofleverancier voor het lichaam. Niet alle koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose. Naast de complexe koolhydraten bevat Teff veel resistent zetmeel. Onze moderne granen als tarwe, spelt en rogge bevatten nauwelijks resistent zetmeel. Het zetmeel uit deze producten wordt in ons lichaam omgezet in glucose (suikers). De vertering van resistent zetmeel is net even anders. Dit zetmeel is onverteerbaar door het lichaam en kennen we als voedingsvezels. Het resistent zetmeel is een goede voedingsbodem voor goede bacteriën in onze dikke darm. Deze bacteriën fermenteren de voedingsvezels in Teff. Het wordt daarmee niet omgezet in suiker, maar in andere stoffen die onze darmen voeden en onze stoelgang bevorderen. De vetzuren (boterzuur) die vrijkomen tijdens het fermentatieproces spelen een cruciale rol in ons lichaam als het gaat om de opname van essentiële vitaminen en mineralen. Vetzuren bevatten meer energie dan glucose. Sporters kunnen dan ook meer energie uit de voeding van Teff halen dan uit producten van moderne granen. De grote hoeveelheid voedingsvezels in Teff hebben daarnaast de positieve eigenschap dat je langer een verzadigd gevoel hebt, maar ook langer en efficiënter kunt sporten en bewegen door de langzame afgifte van koolhydraten.

WAT ZIJN DE VOEDINGSKUNDIGE PLUSPUNTEN VAN TEFF?

  • Teff is een onbewerkt graan en 100% volkoren. Tijdens de verwerking van Teff granen blijft de korrel intact. Hierdoor gaan er geen voedingsstoffen verloren.
  • Teff bevat veel mineralen en vitaminen. Het is rijk aan calcium, ijzer, zink, magnesium, koper, selenium en fosfor. De mineralen ijzer, calcium en magnesium kan het lichaam optimaal opnemen uit de Teffinside producten en dat geldt niet voor veel andere voedingsmiddelen en -supplementen.
  • Teff bevat complexe koolhydraten die de unieke eigenschap hebben energie langzaam en efficiënt aan het lichaam af te geven.
  • Teff bestaat voor ongeveer 12% uit eiwit met een hoge biologische waarde. Het eiwit in Teff is van hoogwaardige kwaliteit, omdat alle belangrijke aminozuren in de juiste verhouding aanwezig zijn. Dit is gunstig voor behoud van spiermassa, zeker naarmate we ouder worden.
  • Teff is gluten- en allergeenvrij. Zeker voor sporters of consumenten met een glutenintolerantie of -overgevoeligheid is Teff een uitkomst. Het bevat verder geen E-nummers en de producten van Teffinside zijn onbewerkt.
  • Teff bevat weinig fytinezuur waardoor alle belangrijke voedingsstoffen goed door ons lichaam opgenomen kunnen worden. Fytinezuur belemmert de opname van mineralen, zoals ijzer en calcium.

Aanmelden nieuwsbrief