Topsport heeft topvoeding nodig

Topsport heeft topvoeding nodig

Topsporters hebben behoefte aan gezonde voeding die de prestaties verbetert en het spierherstel bevordert. Door de unieke eigenschappen van Teff, past de graansoort uitstekend in het voedingspatroon voor topsporters.

Talent, trainen en Teff

Topsport begint met talent, veel trainen en conditie. Steeds meer en meer kijken sportclubs en topsporters naar het belang van voeding bij het optimaliseren van de prestaties. Het kan het verschil uitmaken tussen winnen en verliezen. Teff inside.com werkt nauw samen met verschillende topsporters, om samen dit verschil te maken.

Eisen aan voeding van topsporters

De voeding van topsporters moet aan bepaalde eisen voldoen. De inname van macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) en micronutriënten (vitamines, mineralen) op de juiste tijdstippen zorgt er voor dat langer en harder gepresteerd kan worden en dat het herstel beter en sneller verloopt. Een topsporter heeft tijdens een wedstrijd op ieder moment behoefte aan voldoende energie: zijn lichaam moet dus constant voldoende energie beschikbaar krijgen om te presteren. Goede voeding geeft een gelijkmatige en op de individuele sporter afgestemde hoeveelheid energie af. Zo kan bijvoorbeeld een voetballer de 90 (+ 15 pauze) minuten (of 135 met verlenging) die een wedstrijd duurt, optimaal presteren.

Als we over energie tijdens het sporten praten, hebben we het in eerste instantie over koolhydraten: onze mond-, maag- en dunne-darm-enzymen zetten koolhydraten uit onze voeding om in glucose. Dat kan geleidelijk gebeuren of heel snel. Te snelle afbraak van onze voeding in glucose leidt tot energiepieken. Goede voeding zorgt ervoor dat er zo veel mogelijk energie wordt opgeslagen in de vorm van glycogeen in onze (spier)cellen en lever. Slechte voeding leidt tot overbodige vetopslag en tot onnodige ballast tijdens het sporten. De totale koolhydraatvoorraad in de vorm van glycogeen in de lever en spieren, kan ongeveer energie leveren voor 45 tot 90 minuten zware inspanning. Daarna moet je vet verbranden of zorgen dat je ook uit een andere energievoorraad kunt putten.

Wat is Teff?

Teff is een unieke graansoort die zijn oorsprong in Ethiopië vindt. Daar wordt het oergraan al meer dan 5.000 jaar verbouwd. Teff heeft een uiterst kleine korrel, ongeveer 150 Teff korrels zijn even groot als een tarwekorrel. Doordat de korrels van Teff zo klein zijn, is het niet mogelijk ze te pellen voordat ze gemalen worden. Teffmeel is dus altijd volkorenmeel, en dus rijk aan voedingsvezels. De Ethiopische atleten Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele schrijven zelfs hun successen toe aan het eten van Teff. Teff heeft vele goede eigenschappen. Voor de volledigheid: Teff is een natuurlijk graan en bevat geen stoffen, die op de dopinglijst staan.

Lees ook: Wat is teff?

Waarom is Teff zo geschikt als voeding voor topsporters?

– Teff bevat complexe koolhydraten

Teff bevat veel langzaam verteerbare, complexe koolhydraten. Hierdoor heeft het de unieke eigenschap energie langzaam en efficiënt aan het lichaam af te geven. Dat is meteen een grote winst:

 1. omdat de energie langzaam beschikbaar komt, kun je vlak voor een wedstrijd de nodige koolhydraten eten, zodat er een urenlange voorraad in je dunne darm beschikbaar is;
 2. omdat de energie uit teff niet piekt maar geleidelijk steeds iets verder afneemt, kan je lever het behoorlijk lang vol houden om vetvoorraden om te zetten naar bloedsuiker (= energie) en zo de langzaam ontstane energietekorten aan te vullen. Je spieren en hersenen (dat is nog eens een energieverslindend orgaan!) houden op die manier voldoende brandstof voor de topprestatie.
 3. je organen kunnen zich concentreren op hun kerntaak: prestatiebevordering. Bij snelle koolhydraatproducten (zoals witte pasta, rijst en brood) zijn de organen vooral ook druk bezig om insuline te produceren en het overschot aan energie af te voeren en uit het bloed te filteren.
 4. een deel van de koolhydraten gaat door naar de dikke darm: als je de voeding voor een wedstrijd een beetje slim gebruikt, bevat je dikke darm een behoorlijke dosis koolhydraten, die weer beschikbaar kunnen komen in de vorm van energie.

– Teff bevat veel resistent zetmeel (resistant starch)

Resistent zetmeel zijn voedingsvezels die de goede bacteriën in de dikke darm voeden en de productie van gezonde vetzuren verhogen. Het zorgt voor een grotere verscheidenheid van goede bacteriën in de darmflora. Hierdoor kunnen je darmen voedingsstoffen beter opnemen en wordt je immuunsysteem versterkt. Vetzuren zijn de belangrijkste energiebron voor de darmflora. Boterzuur zorgt voor de juiste zuurgraad in de darmen en is een voedingsbodem voor gezonde bacteriën. Bacteriën verminderen op hun beurt het ammoniakgehalte, ontgiften en produceren vitaminen. Ook kan boterzuur beschadigd DNA herstellen. Resistent zetmeel stelt je lichaam dus eigenlijk in staat om een zo goed mogelijke prestatie te leveren.

– Teff bestaat voor 12% uit alleen dat eiwit dat we echt nodig hebben¹

Teff bevat hoogwaardig eiwit omdat alle 8 essentiële aminozuren in de juiste verhouding aanwezig zijn. Deze dienen als belangrijke bouwstoffen voor het lichaam en worden  makkelijk opgenomen. In combinatie met calcium en ijzer herstelt het eiwit het lichaam. Omdat er geen gram onnodig eiwit wordt afgegeven, kan het lichaam alle eiwitten gebruiken voor herstel van (interne) slijtage: herstellen terwijl je sport². Het bevat geen overbodig eiwit, zoals gluten.

– Teff zit boordevol met mineralen³

Sporters hebben veel ijzer, calcium en magnesium nodig. De ruim beschikbare mineralen in Teff kan het lichaam goed gebruiken voor het afvoeren van de overbodige warmte (zweten), zodat de spieren optimaal presteren . Magnesium zorgt daarbij voor een goede celspanning. Calcium is nodig voor weefselvorming (inclusief spieren en pezen) en is de bouwsteen voor sterke botten. Het hoge ijzergehalte stimuleert de productie van rode bloedlichaampjes. Dit geeft veel uithoudingsvermogen en bevordert de prestaties.4 Alleen al het aanbod van calcium zou voor sporters doorslaggevend moeten zijn om teff te eten.

Topsporters ervaren dat ook als zodanig: als ze teff gebruiken presteren ze beter en langer maar ook is het herstel verbluffend en kennen ze geen interne blessures meer.

Verbranding tijdens het sporten: koolhydraten en vetten

Het lichaam heeft drie energie leverende systemen:

 1. ATP/CP-systeem
  Dit systeem levert directe energie voor zo’n 15 seconden. Er is bij de energielevering geen zuurstof nodig en er wordt geen lactaat (melkzuur) gevormd.
 2. Glycolyse
  De glycolyse levert twee a drie millimol ATP gedurende inspanningen tussen vijftien seconden en twee a drie minuten. Tijdens deze energielevering wordt melkzuur gevormd.
 3. Verbranding met zuurstof
  Het aëroob (met zuurstof) systeem levert 36 millimol ATP en is dominant na zo’n 2 tot 3 minuten. Er wordt tijdens deze energielevering geen melkzuur gevormd. Dit is het systeem dat bij duursporten het meest gebruikt wordt.

De twee belangrijkste energiebronnen tijdens de aërobe inspanning zijn koolhydraten en vetten. De energie uit koolhydraten wordt opgeslagen in de vorm van glycogeen in de spieren en de lever. Het voordeel hiervan is dat je deze energiebron bij hoge snelheid gedurende langere tijd kunt aanwenden. Nadeel is dat er slechts kleine hoeveelheden van kunnen worden opgeslagen.  Het lichaam heeft wel een enorme capaciteit om vet op te slaan. Het nadeel van vetverbranding is Als je dit omrekent naar de hoeveel energie die nodig is voor een marathon: de koolhydratenvoorraad zou genoeg energie leveren voor 95 minuten marathonlopen en de vetvoorraad voor 119 uur. Het grote nadeel van vetverbranding is dat dit proces veel zuurstof nodig heeft. Met andere woorden: als we overschakelen naar vetverbranding, gaan we langzamer lopen.

Een deel van de Teff koolhydraten gaat door naar de dikke darm. Hierdoor ontstaat er een darmwerking, die ervoor zorgt dat koolhydraten worden omgezet in vluchtige vetzuren. Deze vluchtige vetzuren gaan door de darmwand en komen zeer snel in de lever terecht. De lever zet deze om in ATP (adenosinetrifosfaat ). Dus het effect van de koolhydraten van onze Teff producten is 2 ledig:

 • Ten eerste zorgt het via de lever voor energieoptimalisatie en energietoevoer naar je cellen door ATP
 • En ten tweede voorkomen de “Teff-koolhydraten” verkleving in je darmen, dus geen darmkrampen.

Teff is niet alleen voor topsporters

Elke sporter op elk niveau kan teff gebruiken om zijn prestaties te verbeteren en het herstel te versnellen. Bij topsport zijn de belangen anders. Voeding kan het verschil uitmaken tussen winnen en verliezen. Voor een voetbalclub in de eredivisie betekent dat bijvoorbeeld wel meedoen aan lucratieve Europese toernooien of er net naast grijpen.

Teff producten voor sporters

Teff inside.com biedt verschillende producten aan, gericht op het verbeteren van de sportprestaties: