Teff voor topsporters

Topsporters vragen het uiterste van hun lichaam en hebben daarvoor ook topvoeding nodig. Voeding die ten eerste zeer gezond is, maar ook de prestaties en het herstel ondersteunen.

Waar een aantal jaren geleden voeding werd gezien als energiebron (koolhydraten, eiwitten en vetten), wordt voeding nu gezien als een complex geheel aan zaken die het verschil maakt tussen optimaal en suboptimaal presteren. De juiste vetten, de juiste koolhydraten, vezels, vetzuren, antioxidanten, mineralen en sporenelementen.

Wat is Teff en waarom past Teff in een uitgebalanceerd voedingsschema van een topsporter?

Teff is een oergraan wat 5.500 jaar geleden ontstond in de landbouw van Afrika. Teff wijkt af van de graansoorten die wij tot nu toe kennen en veelal gebruiken. De unieke eigenschappen van Teff graan ten opzichte van alle andere graansoorten is, dat het de afgifte van energie over een lange tijd doseert. Na het eten van Teff blijft de bloedsuikerspiegel gelijkmatig en vertoond geen grote pieken en dalen. Het voorkomt de zogeheten ‘hongerklop’, tijdens het sporten, wat ten goede komt aan de prestatie.
De moderne granen zijn massaproductie geworden, met de daarbij horende nadelen (minder vitaminen en mineralen etc.). Granen zoals tarwe geven hun energie juist heel snel af, waardoor de pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel veel groter zijn.

Een deel van de koolhydraten wordt snel opgenomen als energiebron in het bloed, een ander deel komt langzaam vrij als langdurige energiebron (zie afbeeldingen 1 en 2).

Teff bevat veel mineralen, vitaminen, eiwitten en vezels. Tevens is het rijk aan calcium, ijzer, zink, magnesium, koper, selenium, fosfor en aminozuren.

Teff bestaat voor ongeveer 12% uit eiwit dat we echt nodig hebben. Dus geen gluten. Het kost een lichaam relatief veel energie om deze gluten af te breken. Energie die ook voor de prestaties gebruikt had kunnen worden. Teff zorgt ervoor dat veel energie naar de sportieve prestatie toe gaat en niet naar het verteren van gluten.

Tevens zit het oergraan boordevol met mineralen, waaronder ijzer, calcium en magnesium. Deze worden door het lichaam ook herkend en ten volle benut, anders dan bij supplementen. Bij tarwe producten zijn deze mineralen grotendeels geblokkeerd. Ze zitten er wel in, maar het lichaam kan ze niet als mineralen gebruiken.

Een deel van de Teff koolhydraten gaat door naar de dikke darm. Indien er voldoende koolhydraten, en bij Teff gebeurt dat, in de dikke darm terecht komen, ontstaat er een darmwerking, welke ervoor zorgt dat koolhydraten worden omgezet in vluchtige vetzuren. Deze vluchtige vetzuren gaan door de darmwand en komen zeer snel in je lever terecht. De lever zet deze om in ATP (Adenosinetrifosfaat ). Dus het effect van de koolhydraten van onze Teff producten is 2 ledig:

  • Ten eerste zorgt het via de lever voor energieoptimalisatie en energietoevoer naar je cellen door ATP
  • En ten tweede voorkomen de “Teff-koolhydraten” verkleving in je darmen, dus geen darmkrampen.

Door de unieke kwaliteit van Teff eiwit in combinatie met een goede aminozuurverhouding en de juiste mix aan mineralen zorgt het voor een snel herstel al tijdens en naar de sportieve inspanning.

Aan het einde van de zomer zullen wij onze productrange voor Sporters uitbreiden met onder andere Teff Pasta en een zachte makkelijk te eten Teff reep.