Teff en sport

Wat is er bijzonder aan Teff graan waardoor het voor sporters een ideaal product is om te gebruiken?

Teff is een glutenvrij graan die van oorsprong uit Ethiopië komt. Teffmeel is een volkoren meelsoort, omdat de hele korrel gebruikt word voor het bereiden van diverse producten. De korrel is te klein om te ‘pellen’ wat bijvoorbeeld gebeurd bij tarwe. Dit is een positieve eigenschap, omdat Teff hierdoor al zijn belangrijke voedingsstoffen behoud. Teff is rijk aan voedingsvezels, vitamines en mineralen. Dit zijn nu net de voedingsstoffen die menig Nederlander niet voldoende binnenkrijgt.

Unieke voedingsstoffen in Teff graan

Teff en producten van Teff Inside bevatten belangrijke voedingsstoffen voor sporters. Sporters vragen veel van hun lichaam en willen optimaal kunnen presteren. Door de gunstige voedingsstoffensamenstelling helpen de producten van Teff Inside de sportprestaties te verbeteren en draagt dit bij aan een optimaal herstel na een inspanning.

Voedingskundige kenmerken van Teff:

  • Teff bevat veel mineralen en vitaminen. Het is rijk aan calcium, ijzer, zink, magnesium, koper, selenium en fosfor. De mineralen ijzer, calcium en magnesium kan het lichaam optimaal opnemen uit de Teff Inside producten en dat is lang niet altijd het geval bij de meeste  voedingssupplementen.
  • Teff bestaat voor ongeveer 12% uit hoogwaardig eiwit. Het eiwit in Teff is van hoogwaardige kwaliteit, omdat alle belangrijke aminozuren in juiste verhouding aanwezig zijn. Deze eigenschap is voor een sporter ideaal bij het herstel na een training of wedstrijd.
  • Teff is gluten- en allergeenvrij. Voor sporters met een glutenintolerantie of -overgevoeligheid is Teff een uitkomst.
  • Teff bevat weinig fytinezuur waardoor alle belangrijke voedingsstoffen goed door ons lichaam opgenomen kunnen worden. Fytinezuur belemmert de opname van mineralen, zoals ijzer en calcium.
  • Producten van Teff Inside bevatten vitamine C, dit is een belangrijke anti-oxidant voor ons lichaam.

Voordelen voor sporters

In teff komen langzame, complexe koolhydraten voor. Dit is gunstig voor onder andere onze bloedglucosespiegel. Complexe koolhydraten voorkomen enorme pieken en dalen in onze bloedglucosespiegel. Dit is voor sporters gunstig, want zo kan de bekende ‘hongerklop’ voorkomen worden. Bekende en veel gebruikte graansoorten of producten op basis van tarwe, spelt of rogge bevatten door massaproductie nauwelijks nog vezels, vitaminen en mineralen. Deze heeft een sporter juist hard nodig om optimaal te kunnen presteren.

Teff graan is rijk aan ijzer en dit is voor sporters een belangrijk mineraal. Een kleine vergelijking, Teff graan bevat gemiddeld 1,5 keer zoveel meer ijzer dan het veelgebruikte havermout. Zeker voor duursporters en (vrouwelijke) sporters die intensief trainen is dit ijzerrijke graan een ideaal product om te voorzien in hun ijzerbehoefte. Bij deze groepen is het risico aanwezig om een
ijzertekort te ontwikkelen. IJzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en die zijn belangrijk voor het zuurstoftransport in ons lichaam.

De eiwitten die voorkomen in de producten op basis van Teff bevatten alle essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren heeft het lichaam nodig voor herstel en opbouw van weefsel en spiermassa na een training of wedstrijd. Het lichaam kan zelf deze aminozuren niet aanmaken.