Teff en het FODMAP-dieetadvies

Teff en het FODMAP-dieetadvies

Het laag FODMAP-dieetadvies is een wetenschappelijk onderbouwde behandeling bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het FODMAP dieetadvies is ontwikkeld door de Monash universiteit in Australië. Bij het FODMAP-dieet worden bepaalde soorten koolhydraten uit de voeding geschrapt of sterk verminderd om zo darmklachten tegen te gaan. Het FODMAP-dieet kan gevolgd worden door consumenten met het prikkelbare darmsyndroom of met coeliakie, colitus ulcerosa, de ziekte van crohn en prikkelbare darmklachten. Bij het prikkelbare darmsyndroom is de beweeglijkheid van de darm verstoord en hierdoor kan er een verslechterde absorptie zijn van voedingsstoffen, met name van bepaalde soorten koolhydraten.

Wat zijn FODMAP’s?

FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden Disacchariden Monosacchariden And Polyolen. Dit zijn vormen van koolhydraten en deze stoffen kunnen bij mensen met PDS klachten veroorzaken. Denk aan gasvorming, diarree en buikpijn. De klachten worden veroorzaakt door onvolledige vertering van de korte keten suikers (FODMAP’s). Hierdoor kan er gasvorming ontstaan en door wateropname van de polysachariden kramp. Er komt teveel druk op de spieren door volumevergroting van de darminhoud en een langere doorlooptijd in de darmen.

Tijdens de eliminatiefase wordt onderzocht welke soorten FODMAP’s klachten veroorzaken. Door deze soorten koolhydraten weg te laten of te verminderen uit de voeding word op den duur de klachten verminderd. Het FODMAP-dieetadvies is niet voor iedereen met buikklachten geschikt en zeker niet aan te raden om zomaar op te volgen. Door het weglaten van diverse soorten voedingsmiddelen kunnen tekorten ontstaan. Het is belangrijk om dit dieetadvies in samenspraak met een (sport)diëtist te volgen om tekorten en voor sporters prestatievermindering te voorkomen.

Unieke voedingsstoffen in Teff graan

Teff en producten van Teffinside bevatten belangrijke voedingsstoffen. Door de gunstige voedingsstoffensamenstelling kunnen de producten van Teffinside een bijdrage leveren aan een gezonde levensstijl en het voorkomen, verminderen van klachten bij het prikkelbare darmsyndroom. Teff is onbewerkt en een 100% volkoren graan, omdat de gehele korrel intact blijft tijdens de productie. Hierdoor gaan er geen voedingsstoffen verloren. Daarnaast is Teff glutenvrij en dus ideaal voor mensen met een glutenvrij dieet. Let op! Het FODMAP-dieet is geen glutenvrij dieet, omdat het om de koolhydraten gaat en gluten zijn eiwitten.

Complexe koolhydraten

In teff komen langzame, meervoudige koolhydraten voor (in de vorm van zetmeel). Dit is gunstig voor onder andere onze bloedglucosespiegel. De langzame koolhydraten voorkomen enorme pieken en dalen in onze bloedglucosespiegel. Bekende en veel gebruikte graansoorten als tarwe, spelt of rogge bevatten door massaproductie nauwelijks nog voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Veel mensen ervaren tijdens de start met het FODMAP-dieet obstipatieklachten door een verminderde inname aan voedingsvezels. Dit kan een gevolg zijn van het weggelaten van vezelrijk graanproducten.

Naast bovengenoemde positieve eigenschappen heeft Teff ook het voordeel dat het resistent zetmeel bevat. Resistent zetmeel zijn voedingsvezels met de gunstige eigenschap dat ze de goede bacteriën in de dikke darm voeden en hierdoor de productie van gezonde vetzuren verhogen. De darmen bevatten veel verschillende soorten levende bacteriën (onze darmflora). Het wordt meer en meer duidelijk dat onze stofwisseling mede gestuurd wordt door deze goede bacteriën in de dikke darm. En laat dit nu weer een positief effect hebben op onze gezondheid.

Teff en FODMAP

Tijdens het volgen van het FODMAP-dieet worden verschillende koolhydraatgroepen uit de voeding geschrapt  Fructanen is een voorbeeld van een koolhydraatgroep dat klachten kan veroorzaken bij mensen met PDS. Fructanen komen veelvuldig voor in producten zoals granen: tarwe, rogge en gerst. Teff is een graansoort die weinig tot geen fructanen bevat en kan goed gebruikt worden tijdens het laag FODMAP-dieet.

Teff graan is ook door de Monash universiteit beoordeeld op het totaal FODMAP’s.

Voor Teff graan gelden de volgende scores:

  • Fermenteerbare oligosachariden: galactose 0,1% & galacturonzuur 0,1%.
  • Monosachariden: fructose 0%
  • Polyolen: 0%

Totaal FODMAP’s: 0,3%  (glucose telt niet mee).

Share this post