Haile Gebreselassie

Enige tijd geleden kondigde Gebreselassie zijn afscheid aan. Hij werd belaagd door blessureproblemen, verging van de pijn, maar kwam na 5 maanden toch terug in de sport. Zijn uitleg was er één van een wanhopige: ik stop met rennen op het hoogste niveau , maar niet met lopen. Daarmee zal ik eeuwig doorgaan.

Het fenomeen Gebreselassie valt moeilijk te doorgronden. Een uniek talent dat inderdaad gewend is om altijd snel te lopen. En bijna altijd te winnen. Hoogtepunten in zijn carrière zijn ongetwijfeld zijn twee gouden Olympische medailles, in 1996 in Atlanta en 2000 in Sydney. Hij werd in die jaren 1993 en 1999 vier maal achtereen wereldkampioen op de tienduizend meter. Na de Spelen van 2004 verruilde hij de atletiekbaan voor het grotere werk, de marathon. Hij won er verschillende, waaronder die van Amsterdam in 2005. In 2007 en 2008 verbeterde Gerbeselassie in Berlijn het wereldrecord op de marathon . Zijn snelste tijd 2.03.59 is inmiddels ook weer gebroken.

Zoals beloofd is hij niet gestopt met lopen. “Dat doe ik nog elke dag. Ik kan niet zonder en zal tot mijn dood blijven rennen. Mijn geheim bestaat niet. Iedere Ethiopische jongen weet wat ik heb gedaan en zal blijven doen. Hard lopen, dat vind ik vaak makkelijker dan gewoon wandelen. En veel Injera eten. Teff dus, dat eet ik soms wel drie keer per dag. Voor ons Ethiopiers is dat niet bijzonder. Wij kennen de krachten van ons graan en begrijpen eigenlijk niet waarom niet veel meer atleten Teff gebruiken. Het staat toch nu wel vast dat met name duursporters daarvan veel profijt hebben. Op Teff loop je langer hard. Met Teffgerecht maak je veel meer kilometers. Je lijf houdt het langer vol. De langzame koolhydraten in Teff doen altijd hun werk. Je blijft langer fris dankzij de spreiding van energie, die Teff veroorzaakt.

Het gaat te ver om te schrijven dat Gebreselassie rijk is geworden dankzij Teff. Hoewel wat dit oergraan betreft is zijn enthousiasme wel heel erg groot. Toch is het zo dat deze vooraanstaande Ethiopiër rijk is geworden dankzij zijn sport en volgens zijn zeggen dankzij Teff. Hij bezit hotels, een goudmijn en heeft niet minder dan 1000 man personeel in dienst. Desondanks een man zonder ‘kapsones’, bescheiden en is voor een ieder benaderbaar. Gelukkig heeft hij zich voorgenomen nooit te stoppen met zijn sport.