Resistent zetmeel

Resistent zetmeel, voedingsvezel met unieke eigenschappen

Resistent zetmeel houdt de darmen gezond

Resistent zetmeel, dat klinkt niet heel gezond. Maar dat is het wel! Het zijn voedingsvezels die de goede bacteriën in de dikke darm voeden en de productie van gezonde vetzuren verhogen. En laten onze teff-producten nu veel resistent zetmeel bevatten. In onze darmen leven honderden verschillende soorten bacteriën (onze darmflora). Zij maken 90% van de cellen in ons lichaam uit. Pas de laatste jaren ontdekken wij de bijzonder belangrijke rol van de dikke darm als orgaan voor ons lichaam. Fermenteerbare vezels en resistent zetmeel voeden de 90% in onze darmen. Die voeding heeft een positief effect op de bacteriesoorten en het aantal bacteriën.

Het wordt steeds duidelijker dat onze stoffwisseling gestuurd wordt door bacteriën in de dikke darm.

De ene vezel is de andere niet

Resistent zetmeel is een voedingsvezel. Voedingsvezels zijn een verzameling van stoffen die niet in de dunne darm worden verteerd. Het zijn voornamelijk koolhydraten afkomstig uit de celwand van planten. Ze leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en kunnen niet verteerd worden in de dunne darm. Wel zijn ze belangrijk voor een goede darmwerking. Belangrijke bronnen van voedingsvezels zijn groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten. Omdat de eigenschappen van de verschillende typen vezels zo verschillend zijn, is er veel discussie over de definitie van voedingsvezel. Resistent zetmeel is een vezelsoort met eigenschappen die andere vezels niet hebben.

Nuttig werk in je darmen

Resistent zetmeel, ook wel in water oplosbare vezels of resistant starch (RS), wordt niet afgebroken door het lichaam en levert geen energie (calorieën). Resistent zetmeel voedt juist de bacteriën welke ons lichaam helpen gezond te blijven:

  • resistent zetmeel zorgt voor meer goede bacteriën in de darmen, die een fermenterend effect hebben. Dat houdt in dat ze het volume van de darminhoud vergroten (wat een voldaan gevoel geeft) en voor betere (zachte) ontlasting zorgen.
  • verhoogt de productie van gezonde vetzuren, zoals boterzuur (butyraat). Vetzuren zijn de belangrijkste energiebron voor de darmflora. Boterzuur zorgt voor de juiste zuurgraad in de darmen en is een voedingsbodem voor gezonde bacteriën. Bacteriën verminderen op hun beurt het ammoniakgehalte, ontgiften en produceren vitaminen. Ook kan boterzuur beschadigd DNA herstellen.
  • resistent zetmeel zorgt voor een grotere verscheidenheid van goede bacteriën in de darmflora. Hierdoor kunnen je darmen voedingsstoffen beter opnemen en wordt je immuunsysteem versterkt.
  • resistent zetmeel ondersteunt gewichtsverlies. Het levert een vol gevoel en verminderde eetlust. Onze TEFF Slank-shake is speciaal ontwikkeld voor gewichtsverlies. Naast Teff bevat het konjac wortel. Teff Slank-shake verlaagt ook de vet- en suikeropname in de darmen. Dat geeft een nog efficiënter gewichtsverlies. Gebruik de Teff Slank-shake in een energie-beperkt voedingspatroon.
  • resistent zetmeel maakt mineralen, zoals ijzer en calcium, en sporenelementen beter oplosbaar.
  • resistent zetmeel bindt bepaalde stoffen aan zich, zoals cholesterol uit je voeding.

Soorten resistent zetmeel

Er zijn vier soorten resistent zetmeel:

  • RS1: door de celwand ingesloten en ontoegankelijk zetmeel. Zit onder andere in zaden, bonen en volkoren producten.
  • RS2: resistente zetmeelgranules; deze komen voor in groene bananen en rauwe aardappelen en rijst. Rijping of koken kan het zetmeel toegankelijk maken en verlaagd het gehalte aan resistent zetmeel enorm.
  • RS3: ontstaat wanneer zetmeelrijke voeding zoals aardappelen en rijst gekookt en vervolgens weer afgekoeld worden. Dit proces van retrogradatie zorgt ervoor dat verteerbaar zetmeel wordt omgezet in resistent zetmeel. Daarom is het beter om gekookte pasta en aardappelen koud ( na 12 uur in de koelkast ) te eten. Kook pasta al dente en spoel het daarna af onder de koude kraan. Hoe minder plakkerig, hoe beter.
  • RS4: een chemische variant, die wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen.

Deze verschillende types kunnen naast elkaar in hetzelfde voedingsmiddel bestaan.

Meer resistent zetmeel in je voedingspatroon

Als je gewicht wilt verliezen, last hebt van hoge bloeddruk of van spijsverteringsproblemen, dan is het waarschijnlijk een goed idee dat je meer resistent zetmeel gaat eten. De Teff Muesli Vlokken van Teffinside.com bevatten ca. 23,7% gram resistent zetmeel per 100 gram. Het is dus een goede bron van deze gezonde vezels. Bouw extra inname van resistent zetmeel wel langzaam op. Als je het te snel doet, kun je last krijgen van winderigheid. Dat is afhankelijk van eventuele aanwezige darmklachten. Je kunt er eventueel probiotica bij nemen.

Bronnen:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-3010.2005.00481.x/full
http://www.optimalegezondheid.com/je-darmen-activeren-met-resistent-zetmeel/