Gezond eten, verstandige keuzes

Gezond eten is verstandig, maar hoe belangrijk is het nou echt?

Wat schieten we ermee op? Veel mensen eten te veel en verkeerd, vindt ons Voedingscentrum. Die opvatting is niet uit de lucht gegrepen, want ons land kampt met een aantal typische welvaartsziekten, die we rechtstreeks in verband kunnen brengen met onze voeding. Steeds meer mensen lijden aan hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en specifieke vormen van kanker. Allemaal ziekten die we flink kunnen terugdringen met een gezonde levensstijl. Daarnaast zitten we met een groeiend overgewicht en een fikse vergrijzing.

En wat is gezond? Over een aantal dingen is de wetenschap het wel eens. Koffie moet je niet te veel drinken, suiker is verkeerd, vet mag niet teveel en alcohol moet met mate. Maar als je iets verder vraagt, naar positieve adviezen, naar gunstige etenswaren, dan willen de aanwijzingen wel eens stokken. Soms spreken ze elkaar zelfs regelrecht tegen. Zo vindt het Voedingscentrum dat zuivel onmisbaar is voor stevige botten. “Uit ons onderzoek blijkt juist van niet,” beweren Amerikaanse wetenschappers Campbell en Willett. En hoorden we niet altijd dat we veel koolhydraten moeten eten? Volgens de nieuwste dieetrages moeten we nu juist minderen. Waar doen we goed aan en wat is expliciet verkeerd?

Totaalplaatje

In het algemeen kun je zeggen dat een gezonde voeding bestaat uit veel volkoren graanproducten, groente en fruit. Dat zijn allemaal bronnen van vitaminen en mineralen, maar ook vezelleveranciers. Van vezels is al langer bekend dat ze een gunstig effect hebben op de stoelgang, en inmiddels weten we ook dat ze diabetes en hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Maar dat is niet alles. “Groente, fruit en granen doen nog meer: ze spelen een grote rol in het voorkomen van kransslagaderproblemen en een aantal typen kanker: maagkanker en vermoedelijk ook longkanker.

Op de vraag welke stoffen in groente en fruit dat gunstige effect nu teweegbrengen, blijven deskundigen vaak het antwoord schuldig blijven. Gek genoeg heeft geen enkele stof in groente en fruit hetzelfde effect als het geheel. Dát groente en fruit goed zijn weten we zeker, maar welke specifieke bestanddelen daar nu verantwoordelijk zijn, daar zijn we nog niet achter.

Als het aan de meeste voedingsdeskundigen ligt, gaan we meer vis eten, minder vlees, minder slechte koolhydraten (suikers) en weren we het liefst alle kunstmatige stoffen uit ons menu. Alle additieven die je gebruikt zijn belastend voor het lichaam.